ISO 9001:2015 Standardı malumunuz yenilendi ve artık yavaş yavaş uygulanmaya başlanıyor. Bu kapsamda 6.3 Değişikliklerin planlanması maddesine göre neler yapılması gerekiyor. 6.3 Değişikliklerin Planlanması maddesinde ifade aşağıdaki gibidir.
6.3 Değişikliklerin planlanması
Kuruluş kalite yönetim sisteminde değişiklik ihtiyacı tespit ederse, değişiklikler planlı şekilde gerçekleştirilmelidir (bk. Madde 4.4).
Kuruluş aşağıdakileri değerlendirmelidir:
- a) Değişikliklerin amaçları ve potansiyel sonuçlarını,
- b) Kalite yönetim sistemini bütünlüğünü,
- c) Kaynakların varlığını,
- d) Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi veya yeniden belirlenmesini.
Bu açıklamaya göre uygulanan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinde bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız. Bu değişiklik proses değişikliği, ürün değişikliği, hizmet değişikliği, yeni teknoloji kullanımı vb her türlü değişiklik göz önüne alınarak oluşabilecek risklerin değerlendirilmesi, risklerin nasıl bertaraf edileceği, hangi kaynakların kullanılacağı ve bu değişiklik aşamasında hangi birimlerin kontrolünden veya onayından geçileceğine dair bir plan yapılması gerektiği ifade ediliyor. Dolayısıyla ISO 9001:2015 Standardına göre bir değişiklik yönetim süreci tasarlanmalı ve belirli birimlerin onayından geçecek bir süreç tasarlanmalı. ISO 20000-1 Hizmet Yönetim Standardında bu madde zaten uygulanan bir maddeydi. Bu sebeple ISO 20000-1 Standardındaki Değişiklik Yönetim Sürecini ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardına göre uyarlanması düşünülebilir.